VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ / Nasıl Daha Etkili ve Verimli Ders Çalışırım?

Pek çok öğrenci ders çalışmayı masa başında saatler harcamak olarak algılar. Bu nedenle öncelikle açıklanması gereken “verimli çalışmanın” ne anlama geldiğidir. Bazı öğrenciler “çok çalışmalarına rağmen” istedikleri notları alamadıklarından şikayetçidir. Oysa gerekli olan “Bilinçsizce çok çalışmak” değil; verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunları uygulayarak etkili çalışmaktır. Verimli ders çalışma daha kısa süreli ve etkili olurken, uzun saatler çalışmaya eşdeğerdir. Peki verimli ders nasıl çalışılır, teknikleri nelerdir?

1) Hedeflerinizi Belirleyin ve Hedefe Yönelik Çalışın;
Her çalışma bir amaca/hedefe yönelik olmalıdır. Bu hedefler sınavdan iyi bir not almak veya istediğin bölümü kazanmak, hayalindeki mesleği yapmak vb. olabilir. Örneğin; YKS adayları dilediği üniversiteyi kazanmak için Onüç Özel Öğretim Kursu’nda. Peki senin amacın ne? Senin de amaca/ hedefe yönelik çalışman hem çok daha verimli hem de çok daha başarılı sonuçlar almanı sağlayacaktır.
2) Bir Çalışma Planınız Olsun;
Son ana yığılmış olan konular sizi yalnızca strese sokar ve veriminizi büyük oranda düşürür. Yapacağınız haftalık, günlük veya aylık plana göre çalışmaya başlamanız, konuların yığılmasının önüne geçecek ve sınav zamanlarında o konuyu tekrar çalıştığınızda anlamanızı kolaylaştıracaktır.

3) Kendi Öğrenme Stilinizi Keşfedin

Elbette not tutmak, sık sık tekrar etmek veya sessiz ve sakin bir ortamda çalışmak etkilidir. Ancak yine de herkesin öğrenme biçimi farklıdır. Kimisi fonda odaklanabileceği klasik bir müzik açıp ders çalışabilirken kimisi tamamen sesten izole bir ortamda daha verimli çalışabilir. Kimisi de sık sık not alırken, kimisi ses kaydı alıp daha sonra sürekli dinleyerek tekrar edebilir. Burada kendi öğrenme stilinizi keşfetmek, çalıştığınız konuyu daha iyi kavramanızı sağlayacaktır.

4) Mola Vermeyi İhmal Etmeyin

Uzun süren yoğun çalışma programları, yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Çalışma süresi 40 dakikayı aşmamalıdır. 40 dakikalık bir çalışma sonrası en az beş dakika ara verilmesi hem zihnin dinlendirilmesini hem de motive olmanızı sağlar.
5) Her yeri Değil, Önemli Yerleri Vurgulayın.

Herhangi bir konuyu çalışırken tüm metnin altını çizmek yerine önemli kısımları vurgulayın. Bu sayede çok gereksiz olan yerleri yok sayabilir ve hedefinize yönelik olan, önemli yerlerin üzerinde durabilirsiniz.

6) Dağınık Oda = Dağınık Zihin!

Çalıştığınız alanın dağınık, kirli, soğuk, ışık almayan veya çok sıcak ortamlar olması, konsantrasyonu düşüren etkenler arasında yer alır. Bu yüzden çalışılan alan derli toplu, elden geldiğince sabit ve sakin olmalı, ayrıca ışık, ısı gibi fiziksel sorunları da çözümlenmiş olmalıdır. Örneğin mola sürelerinde alanı havalandırmak da buna ek seçenek olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp
ONÜÇ ÖZEL ÖĞRETİM KURSU'na Hoşgeldiniz! Hadi Başlayalım ! Başarının İlk Adımındasınız !
Şimdi Kayıt Zamanı !